Výživa psa

 

Nutričně chudá strava má pravděpodobně vinu na:

…negativním ovlivnění imunitního systému - alergie, zánětlivá onemocnění uší, kůže, kloubů, zažívacího traktu včetně slinivky, srdeční svaloviny…
…předčasných degenerativních procesech - nástup artrózy již ve středním věku, degenerace jater, ledvin, mozku, zhoršení případné DKK¨
… rakovině mléčné žlázy
… obezitě, cukrovce
…hormonálních poruchách - štítná žláza, nadledviny
…zhoršení celkové kvality života a zkrácení předpokládané délky života

Vzhledem k těmto neblahým a známým závěrům, věřím, že převážná většina majitelů psů věnuje výběru krmiva a krmení náležitou pozornost. 

Někdo ze zásady a zvyku bude vždy tvrdit, že není nad kvalitní domácí stravu a že granule by jeho psi nikdy nežrali (a pravda je, že některým psům vařená strava skutečně „sedí“ a jejich kondice a zdraví je toho důkazem), někdo krmí určitou značkou granulí a nedá dopustit na ušetření času, majitel rozmlsaného psíka preferuje vybrané masové konzervy a jiný kombinuje od všeho trochu.

Vždy se najdou klady i zápory, navíc, co vyhovuje jednomu jedinci, může druhému ubližovat a opačně. V následujícím textu shrnu současné základní druhy výživy psa a poradím, jak se alespoň zhruba orientovat při výběru suchého krmiva a co rozhodně nekupovat.

 

1.   Tradiční, doma vařená strava:
+         velmi aromatická strava – ochotné přijímání psem

-         nutnost podrobných znalostí pro přípravu vyvážené krmné dávky z hlediska skladby živin, vitamínů a minerálů (málo pravděpodobné užití doplňkových surovin přibližujících stravu stravě přírodní - bobuloviny, byliny, korýši, chrupavky bohaté na komplex látek prospěšných kloubům, bakterie přátelské zažívacímu traktu – probiotika atd..).

-          náročná příprava a skladování

-        var: 100 °C (špičkové technologie méně než 90 °C, šetrnější ke vstupním surovinám, možnost zpracovat "netradičně" např. zdroje škrobů - vařená rýže versus želatinizovaná celá obilná zrna, doma vařené brambory versus želatinizované - škrob pohotově dostupný, lehce stravitelný, technologie vakuového vstřikování enzymů, minerálů a vitamínů do granulí navíc umožňuje tyto látky zachovat ve funkční podobě, řada z nich ničena již při pouhých 40 °C.

-        ekonomicky méně výhodné než většina suchých krmiv  

 

2.   Syrové maso s přílohou či bez:

+       přiblížení k přírodní stravě – zachování enzymů (suroviny, které nejsou tepelně opracované, obsahují na rozdíl od vařených enzymy)

-        možnost vzniku trávících problémů (pes je po stovky generací domestikovaným zvířetem, převahu této doby živen stravou tepelně opracovanou, syrové suroviny mohou působit zažívací obtíže. Syrové maso také svádí k použití levných vnitřností, nikoliv svaloviny, což může být hygienicky rizikové, teprve při teplotě -70 °C dochází k ničení choroboplodných zárodků a zároveň plně zachovává živiny a aktivní enzymy.

 

3.    Hotová krmiva – vlhká (konzervy, paštiky, pochoutky, "salámy"):

·         kompletní - s obilovinami

·         nekompletní - bez obilovin - je třeba přidat přílohu - nevyvážená krmná dávka

+        velmi aromatická strava – ochotné přijímání psem

+         jednoduchá skladovatelnost

+         snadné dávkování


-        drahý způsob krmení - kupujete vodu
-          často minimum masa (paštiky …4%), jen základní vitamíny
-          zahušťovadla (guarová guma), barviva na sjednocení barvy
-
         konzervace varem, styk s kovem

 

4.     Hotová jídla - suchá (granule):

 

základní
+         ušetří čas s přípravou přílohy k masu, obvykle extrudované obiloviny se sušenou zeleninou, často přibarveno, někdy zákl. vitamíny (nezaměňovat za „krmné těstoviny“- podřadná pšeničná mouka a voda), dále viz. bod 1. Tradiční vařená strava

-        pouze  příloha (je třeba přidat maso)


kompletní
+         kvalitní granule mají nejvyšší možný potenciál poskytnout psovi vyváženou a kompletní krmnou denní dávku s ohledem na věk, plemeno, výživový stav, aktivitu a zátěž (březost, kojení, odchov, růst, fyzický, psychický, klimatický stres), svým složením respektuje psa jako masožravce, kompletně vyvážené a dlouhodobě bezpečné = krmivo vyrobené z nutričně hodnotných surovin nezatížených nežádoucími látkami, s převahou živočišných bílkovin a tuků, zpracované šetrnou technologií

+         minimálními nároky na majitele

-          komerční krmiva jsou často vyráběna z odpadu (pozor, nejen ta levná „supermarketová“, ale i dobrou reklamou podpořená a notně drahá krmiva), který nikdo jiný, než krmivářské firmy nekoupí: odpady z drůbežárny stojí mnohonásobně méně, než prémiová kuřecí moučka vyrobená z masa kuřat ze stejné farmy. Rýže v potravinářské kvalitě je cenově nesrovnatelná s krmnou pšeničnou moukou určenou dobytku.

-        častá chemická konzervace kancerogenními látkami

-          nutný celodenní přístup k čerstvé vodě

-          zvýšená hrozba torze žaludku při rychle bobtnajícím krmivu

 

Výběr vhodného granulovaného krmiva:

Před koupí krmiva prohlížejte obal a hledejte Seznam surovin

 

ü       potravinářská kvalita surovin (jen tak nevystavíte psa riziku přítomnosti hormonů, těžkých kovů, pesticidů, hnojiv apod.)

 

ü       všechny suroviny jasně určené ( "kuřecí moučka" , nikoliv "drůbeží" "rýže", nikoliv "obiloviny", "kuřecí tuk", nikoliv "živočišný tuk")

 

ü       údaj o převaze živočišných bílkovin nad bílkovinami rostlinnými, procentuálním obsahu živočišných bílkovin (nutné znát kolik bílkovin je v krmivu živočišných, plnohodnotných a lehce stravitelných a kolik je původem z obilovin a jiných rostlinných zdrojů) nebo o množství použité masové moučky či čerstvého masa.

 

ü       suroviny uvedené v seznamu surovin na obale musí být seřazeny od té složky, které je hmotnostně v krmivu nejvíce: dodržováno, ale někdy i zneužíváno výrobci: neuvedou suroviny přepočítané na shodný obsah vody jako je výsledně v granulích, tedy max. 10%. Je pak snadné, aby na prvním místě bylo čerstvé maso s obsahem vody 70 - 80 %, po jeho nutném vysušení je podíl masa výrazně nižší. Kvalitní krmivo by mělo mít na předních místech kuřecí, jehněčí, rybí, krůtí apod. moučka nebo sušené maso.

 

ü       zdrojem sacharidů mohou být, seřazeno od nejdietnějších = brambory (vločky z celých brambor, nikoliv bramborové úsušky = slupky z odpadu potravinářského průmyslu), proso, amaranth, rýže (potud hypoalergenní krmiva, tzv. grain free), dále oves, ječmen, kukuřice, pšenice (nejlépe celozrnné).

 

ü       kuřecí, rybí tuk, poměr omega 6 : omega 3 kyselin menší než 5:1

 

ü       obsah vlákniny v krmivu více než 3 %

 

ü       další suroviny pro pestrou přírodní výživu - zelenina, ovoce, bylinky, sýr apod.

 

ü       zdroj glukosaminů a chondroitinu (klouby), kompletní spektrum vitamínů, minerály včetně organických (chelátových) forem některých z nich, probiotika (jogurtové bakterie), enzymy

 

ü       přírodní konzervace (např.: směsí vitamínů E (tokoferolů) a vitamínu C, rozmarýnem)

 

ü       zmínka o šetrné výrobní technologii = zachovává výživové hodnoty vstupních surovin, umožňuje aplikaci tuků, vitamínů, minerálů, probiotik a enzymů za teplot, které nevedou k jejich znehodnocení

 

ü       deklarace o kontrole výroby patřičným státním orgánem pro kontrolu krmiv, příp. o provedených krmných testech


Důvodem k odmítnutí koupě krmiva:

      x    zdrojem bílkovin je čerstvé maso (pokud není následováno údajem o použití masové moučky, vždy znamená minimum živočišných bílkovin v krmivu),

      x    sója (nekompletní rostlinné bílkoviny, těžce stravitelná, působí proti využití bílkovin z potravy),

      x    bílkovinný hydrolyzát (nekvalitní produkt z odpadů rostlinných nebo živočišných),

      x    vedlejší živočišné produkty (zobáky, pařáty, krev, střeva s obsahem)

      x    nejasně určené suroviny - masová směs, obiloviny, vedlejší rostlinné produkty – dle toho, co zrovna výrobce levně nakoupil

      x    převaha rostlinných olejů - pes daleko lépe využije tuk živočišný

    x    barviva, konzervanty (BHA, BHT, propylgallát, sorban draselný, ethoxyquin) někdy uváděny jako "přidané látky povolené v EU", masivně obsaženy v "pamlscích" z chovatelských prodejen a kupodivu i v krmivu, kde 15 kg stojí téměř 2000,- Kč (pes tak každou porcí krmiva dostává příděl látek, které jsou podezřívány z možného vzniku rakoviny).

 

  Ing. Barbora Schmidtová

 Víte, že:

Pes má relativně krátký zažívací trakt. Proto potrava prochází střevem psa dosti rychle. Aby za tuto krátkou dobu došlo k dobrému natrávení a vstřebání potravy musí se podle jednotlivých složek stravy vytvářet určitá skladba a množství trávících šťáv a bakteriální mikroflóry. Toto přizpůsobení se trvá při krmení stejné stravy 7 - 14 dní. Po této době je strava optimálně využívána a vstřebávána, avšak pouze za předpokladu, že neměníte krmení a podáváte jej ve stejných poměrech. Krmit stále stejně znamená, že všechna krmení během dne jsou stejného složení. Pokud složky a poměry v krmné dávce nedodržujete nebo krmíte každý den něco jiného, nemůže dojít k přizpůsobení zažívadel. Tím dochází k tomu, že pes má potřebu daleko většího množství potravy. Také zásobení organismu potřebnými vitamíny a minerály bývá narušeno, což se odráží zejména v kvalitě srsti a množství a konzistenci stolice.

 

Literatura:

Dvořáková K., MUDr.; Stein G., Ing.: www.firstmate.cz

Košař P., MVDr.: http://veterina.iap.cz/vyziva_psa.html

Michel K.(USA), překlad MVDr. Lonský Z.: http://www.veterina-info.cz